Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpomínka na letošní maturitu

Maturita školního roku 2011/2012 ještě neskončila, neboť ještě jednou přijdou ti, jímž se to napoprvé nepodařilo. Popřejme těmto dětem hodně štěstí. O maturitách se napsalo mnoho příkrých, často i hloupých vyjádření, ale vše, co se stalo, bylo známo předem, dokonce i většina zodpovědných poslanců, která nakonec maturity odstartovala, byla proti nim v této podobě.

Pro některé předměty byla maturita přínosem, ale snad největší katastrofa nastala v češtině, a to v mnoha rovinách, ale zase musím zdůraznit, že učitelé, odborná veřejnost, na všechna rizika reagovali, vše předem popsali, založili petice, které pak kolovaly po školách a v mnoha vlnách dorazily k odpovědným lidem. Pak ale přišel ministr Dobeš, podle pana prezidenta nejlepší ministr školství v dějinách a poradce mu dělal pan Klaus mladší, takže ho podporovala skoro celá Klausova rodina.

Upozorňovali jsme na to, že maturity jsou nesmírně drahé vybavením, logistikou, ale i celý proces není zdaleka levný. Kdyby byly ty prostředky nezbytné pro vysokou úroveň a průběh maturit, tak by mělo smysl je pro mládež a budoucnost národa obětovat, ale tomu tak rozhodně není! I kdyby předem porovnali autoři předpokládanou finanční náročnost maturit třeba jen se Slovenskem, tak by je nikdy nikdo v této podobě nespustil.

Zde by mohli vyšetřovatelé položit otázku, proč tedy tak drahé maturity, když to není smysluplně.

Již jsem řekl, že vlastně „všichni“ byli proti, ale stejně se vše rozjelo. Vyšetřovatelé by se mohli ptát, zda ministři dobře kontrolovali, co se děje s penězi, mohli by třeba zaútočit na pana Dobeše, ale i pana Nečase, který se ohání šetřením, ale proč právě náklady na maturity jim byly zcela lhostejné?

Když člověk sleduje, odkud se berou ti čeští boháči, tak zjistí, že oni se umí přisát na veřejné prostředky, a tak opravdu nějaká čeština, nějací studenti, nějaká racionalita, to vše bylo druhotné, protože hlavní bylo nechat protékat veřejné prostředky „správnými“ směry.

Pan Dobeš odstoupil, pan Nečas by zejména za zbytečné plýtvání veřejnými prostředky mohl odejít taky.

Někteří známí, zejména kolegové, se divili, jak jsme mohli dělat ta nejrůznější školení hodnotitelů, jak jsme se mohli nechat kalibrovat v hodnocení maturitních písemek

Předně, byla to velmi zajímavá zkušenost, přiznám se, že jsme procházeli i lehce stresujícími situacemi, ale byla to naše volba, většina věcí se dělala o víkendech a po večerech on line. Dále jsme mohli upozornit přesně své vlastní žáky na to, co a jak bude hodnoceno a zkoušeno. Z těch mých neměl nikdo třeba v maturitní písemce závažnější problém.

Písemné maturitní práce z češtiny jsou pro gymnazisty spíše dehonestující, primitivní, krátké.

Zde je vidět, že společnost poslala k čertu vyšší ideály, hodnoty a nehodlá motivovat studenty, aby si lámali hlavu vyššími tématy. Jsou tu ale učitelé, kteří jistě nesleví a nenechají se svést k tomuto primitivismu.

Dále je zajímavé, že gramatika a zejména pravopis neměly rozhodující vliv, protože to by maturitu neudělalo mnohem více studentů, což byla má zkušenost jako hodnotitele, ale za „smrtící“ kritéria bylo stanoveno zadání a obsah a dodržení útvaru. Myslím, že většina hodnotících pochopila, co je od nich vyžadováno, i když sjednotit hodnocení slohu je vždy velmi obtížné.

Naprosto nesouhlasím s pláčem některých učitelů, že nemohli hodnotit své žáky. Tím absolutně popírají i tu nejzákladnější snahu o objektivitu a nadhled. Ve Francii nemohou učitelé hodnotit náročné kompozice svých žáků, a je to tak správné. Samozřejmě že přímo ostudný je pro gymnazisty rozsah práce, když třeba Němci píší práci podle zemí 4 až 6 hodin. Na celostátní úrovni má být porovnáváno jen to, co je objektivně porovnatelné. Já jen naznačil, že maturita gymnazisty musí být jiná než u maturantů třeba odborných škol, protože šíře záběru gymnazisty je v průměru s ostatními školami nesrovnatelná, též požadavky na inteligenci gymnazisty jsou většinou vyšší než u ostatních středních škol.

Nestačí jen chtít porovnávat celou populaci, ale smysl maturity je přece jiný. Student má prokázat určitou zralost, znalosti, lásku k hodnotám demokracie i ke kulturní tradici v širokém slova smyslu. Opravdové demokratické ideály i mravní hodnoty a láska k vědě, jako by byly opomenuty, nebo odsunuty na poslední kolej. Hlavní je přece ideál!

Myslím ale, že dobrá znalost pravopisu musí být u maturanta rozhodující. Kdo neovládá jazyk, v němž maturuje, a zejména jeho pravopis, neměl by být nositelem regulérní maturity, naopak svoboda v pojetí nejenom obsahu, ale zejména útvaru by měla být zaručena, cesty myšlenek jsou svobodné a leckdy překvapivé.

Naprosto nepochopitelné pro mne bylo, jak mohl Cermat v matematice tak minout zadání, kdy matematika je v tomhle daleko snazší a čitelnější než humanitní předměty.

Dosti komické je, že ten, kdo panu Dobešovi radil, pan Klaus mladší, je nyní největším kritikem maturit a zná řešení, jak je zjednodušit, to samé lze říci i o panu Nečasovi, ale to jsou ty české hlouposti, tedy paradoxy, hlavně že peníze již protekly. Třeba i já dostanu penízky za hodnocení písemek, že bych pak šel třeba do akvaparku?

Autor: Jaroslav Cempírek | pondělí 2.7.2012 21:51 | karma článku: 8,89 | přečteno: 779x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky