Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

Jak si ale představit českou humanitu? Zde bych se přidružil k slovenskému národu, který jak jsme si všimli, přijal cyrilometodějskou tradici za vlastní, tím pádem se stal nejstarším, a jistě i nejhumánnějším slovanským národem, takže díky soluňským bratrům jsme také nastoupili na humánní cestu, protože Konstantin v Proglasu, předmluvě k překladu evangelií říká, že přináší výjimečnou zvěst, která slovanské kmeny výrazně polidští.

Milosrdenství, Láska i sebeobětování se, to jsou jistě některá z poselství Nového zákona, když pomineme tu nejúžasnější zvěst, naději na pokračování života po pozemské pouti.

Křesťanskou ideologii jistě zvýrazňují i snahy Karla IV., ale nesmíme zapomenout na Anežku Českou a na Jana Nepomuckého, výjimečné české osobnosti, ale to již Karlu IV. šlape na paty Jan Milíč z Kroměříže, který je povolán k soudu do Říma, kde se ale obhájí, zatímco Jan Hus do Říma nejede, ale pak se vydá na pokračování svého procesu do Kostnice. My ale u Husa můžeme přijmout jeho apel na Pravdu, nežít v rozporu v tom, jak se chováme, a co hlásáme. Zde už máme jednoho z tvůrců českých snah po Pravdě. Právě na to navazuje s velkou intenzitou T.G. Masaryk, který staví právě na české protestantské tradici, kde nesmíme zapomenout na Petra Chelčického, který chce dokonce rušit stavy, lidé si mají být rovni, takže zde se dostáváme k beztřídní společnosti, jde se až nemasarykovsky k neodporování zlu násilím, neboť Masaryk říká, je třeba se proti zlu aktivně stavět od samotného počátku.

Pak jsou protestanti vyautováni, zčásti i svou vlastní záští, nebojovností, ale i chamtivostí a touhou po cizím majetku a přicházejí zejména jezuité. Když se dnes pokusíme objektivně zhodnotit jejich dějinné působení v Čechách, zjistíme, že klady nebetyčně překrývají zápory. Zde jsme stále u té zvěsti, která se táhne jako červená nit našimi tisíciletými dějinami, i našeho začlenění do západní kultury, nejde zapomenout na benediktiny, ale samozřejmě ani na Komenského, který rozvíjí vědu, umění, ale i křesťanskou filozofii jako cestu k dobru a humanitě.

Chelčický tedy myslí na podobný cíl jako komunisté, ale prostředky jsou diametrálně odlišné. Láska kontra revoluce.

A tak si Masaryk myslí, že v české tradici je, nenechat bratra strádat, nenechat ho na ulici, proto podle něj komunizmus je pro Čechy nevhodný.

Český kapitalizmus nahradil komunistický socializmus s tím, že ho překoná. V čem tedy. Zejména ve svobodách, což se jistě zdařilo. Tvrdil, že je ekonomicky lepší a efektivnější, tudíž že vytvoří větší bohatství. Zde jistě nezklamal určitou část lidí, kteří snově zbohatli, ale velkou část materiálně neuspokojil a leckoho uvedl do nejistoty, beznaděje, chudoby a vlastně do pozice žebráka, který chodí na sociálku pro peníze, obrazně řečeno.

V sociální oblasti tedy český kapitalizmus selhává a vytváří dokonce i vrstvu bezdomovců, v níž nejsou vysokoškoláci žádnou podstatnou výjimkou.

Jak to řešit. Vrátit se k něčemu podobnému jako byl komunistický socializmus? To by asi nešlo bez ztráty svobody.

Pak je tu druhá cesta. Opravdu obtížná. Vrátit se k podstatě české humanity. Třeba tak, jak to říká Komenský a třeba i tak, jak to čteme u Masaryka, který Čapkovi v Hovorech řekne, že demokracii bere jako pokračování království Božího na zemi. Ta podstata je dnes vlastně ruku v ruce protestantská i katolická, ale řekl bych hluboce tolerantní, ale jenom do té míry kdy jsou respektovány lidskost a milosrdenství.

Kde je zlo, tam má být odpor k němu! Kde je lež, tam má být odpor k ní!

Dvě naše rozhodující strany ODS a ČSSD nepochopily, v čem spočívá jejich úkol. Vzdaly se ideálu pro mamon, boj o trafiky a moc.

Tím uvrhly zemi do katastrofy, která má ale řešení. Někdo musí vyslovit ideu, která dá lidem naději! To se ale dnes neděje. Idea je zapomenuta.

Když se přestanou používat základní pravidla, země se dostává do rozkladu.Pokud se současný český kapitalizmus nepromění, musí zmizet, protože jinak je vlastně opravdu krokem zpět!

Autor: Jaroslav Cempírek | úterý 5.11.2013 6:20 | karma článku: 15,97 | přečteno: 1007x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média

Jaroslav Cempírek

Daniela Drtinová oběť vlastní prostoty

Daniela Drtinová, statečná obhájkyně nebohé pravice. Praděpodobně si přečetla, jakou funkci má žurnalistika v demokracii, pouze zapomněla, že by se nemělo nadržovat jedné straně, o což se tato spíše žlučovitá dáma dosti snaží, což prokázala ve svém rozhovoru s panem Štěchem.

14.8.2013 v 6:09 | Karma: 27,63 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky