Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

...tak jste si ulevil, zkritizoval, zamoralizoval a teď hybaj páchat tu humanitu do politických řad. Protože jinak je to mlácení prázdné slámy a i jako recese  ten článek kulhá na obě nohy.

1 1
možnosti
MK

R^ Jasně......mně se ten kapitalismus libí. Když si vezmu, že v tuto chvíli sedím ve vlaku na nádraží v Pardubicích a přesně za dvě hodiny budu sedět ve své oblíbené hospůdce, tak je to super. No a za čtyři hodinu budu vysvětlovat mojí, proč jsem nejel rovnou domů:-)

1 1
možnosti
Foto

Má-li zmizet český kapitalismus, musí zmizet i celosvětový kapitalismus, protože český kapitalismus je jeho součástí. Kolik z Česka dnes patří Čechům?

1 1
možnosti
MR

Kolik Moravanům ... . Brrr z tohoto povrchního myšlení mně mrazí. Připadá mi to jako v 50 letech, kdy zde byl hon na živnostníky a podnikání.  Je to hodně povrchní pohled, situace je ale jiná. Když minulý režim zničil pracovní morálku, podnikání, protěžoval těžký průmysl a lehký průmysl zaostal, a ani nepomohla moc reforma 85.

Navíc zde bylo řízené hospodářství a RVHP. Rusko i další země už odmítaly naše nekvalitní zboží či časté výpadky dodávek. 

Taktéž  zde nebyl zkušený management v podnicích, jež by uměl se orientovat na tržním hospodářství, zahraničních trzích, jež by uměl inovovat, zajišťovat úvěry ... . Státní banky navíc neměly finance a o zahraniční odbyt se staraly tři podniky. 

Když to nezvládli už komunisté tak ... .  Navíc vstupujeme do globální epochy a dospělosti lidstva, kde už je to spíše na individuálnosti lidí, než k příslušnosti a podřízenosti nějaké skupině a společnosti. Příslušnost k národu už nebude mít tak pudový akcent ale duševní ... .

1 1
možnosti
MR

Není to tak o kapitalismu, ale o stavu většiny populace společnost, jež byla po desítky let nucena k uniformnímu, poníženému a nakonec i vyčůranému jednání. Postupně od roku 1938 přicházela o svůj společenský potenciál, obyvatelstvo a největší ránu zasadila Stalinova doktrína beztřídní společnosti. Samotný režim to nakonec rozložilo, neboť jeho reformy už nezabraly, hospodářství a lidský úpadek dosáhl dna. Rok 89 není svatým rokem ani šémem. Největší problém je zde vykořeněnost a lidská duševní, hodnotová a morální i společenská vyprázdněnost. Zde už si nemyslím že byto někdo spasil, to vyléčí pořádná krize, tak aby si lidi uvědomili co měli a najednou nemají a budou muset těžce zpátky získat. Největší tragedie je snaha o polepšení člověka a vytvoření ideální společnosti. To jde proti zákonům vývoje člověka a společnosti. Jedinec aby nestagnoval potřebuje motivaci, a navíc je zde permanentní tzv. dělná většina, jež vytváří základ společnosti a je vesměs velmi sebestředná, založená na své instinktivní a sociální chování, jinak řečeno pro své potřeby a potřeby své rodiny, není altruistická. Pokud tato většina převládne ve společnosti, dočkáváme se toho co je dnes. Naší společnosti chybí ona menšina, jež vytváří osobnosti a inteligenci společnosti a dává jí vyšší tah a směr ... .

0 0
možnosti
Foto

Cituji  (volně)... ODS a ČSSD uvrhly naši zemi do katastrofy.....To snad nemyslíte vážně. Podle seriózních statistických zjištění se máme po finanční stránce nejlépe, jak tu kdy bylo. Určítě to spousta lidí zpochybňuje , jako každou statistiku....Ale mluvit o katastrofě...zajeďte si do Somálska, na Haiti či alespoň do Bosny.Rv

3 1
možnosti
Foto

A co když je to skutečně hospodaření na dluh? Navíc když prodáte dům i s pozemkem někomu jinému, tak se budete mít také chviličku dobře, že ano?

1 0
možnosti
JP

a neslo by to treba tak, ze ja si budu existovat pekne v kapitalimu, a vy si s podobne smyslejicimi budete provozovat hentyn onen pambickarismus, socialkomunismus, nebo libovolny jiny -ismus, zcela dle vaseho vyberu ? jenom me do podobnych zhuverilosti tak nejak netahejte, a netahejte do toho ani moji penezenku ... dekuji mnohokrat.

3 0
možnosti
MK

To by se mi také líbilo...ať si soudruzi experimentují za svoje a na hlavně na svém

0 0
možnosti
Foto

Ale ony jsou u nás kapitalismy dva. Můžete si vybrat. Kure.ský a kure.štější.

1 2
možnosti
MK

No jasně.....a co ještě?

Víte drahá soudružko......principy kapitalismus, nebo-li tržního hospodářství jsou zde od doby, kterou nazýváme prvobytně pospolná společnost a tyto prvky byly základem vývoje společnosti přes všechny epochy a je jedno, jak ta období nazýváme. Pak přišli soudruzi a mysleli si, že ekonomiku budou řídit ekonomicky a jak to dopadlo víme

4 0
možnosti
MK

Myslím, že žít v Husově pravdě by asi nechtěl nikdo z nás. V důsledku co znamená Husova Pravda ukázal Jan Želivský, který v Praze a okolí nastolil náboženský teror, kdy mírou všeho byl Boží zákon a Boží pravda , přičemž to byl Jan Želivský byl tím, kdo určoval co je Pravda a co Pravda není.      Tady je nutné si uvědomit, že Pravda v podání Husa znamenala Boží pravda....Pravda Kristova....nikoli snaha o objektivní zhodnocení dějů, věcí apod. Pravda jako měřítko lidské existence, kde nedokonalost musela být odstraněna. 

Proti tomu stál ultrakvistický kněz Jakoubek ze Stříbra, který viděl člověka s jeho chybami, jeho hříchy a mírou Boží pravdy byla láska a odpouštění.

Neřekl bych, že existuje český humanismus....vynechám-li Chelčického, kterého uvádíte, protože i jeho "humanismus" vycházel z Pravdy Boží a ta byla měřítkem....Jinak sám víte, že Chelčický byl velice netolerantní k těm, kdo nesdíleli jeho pohled na svět a pokud by svět měl být vytvořen podle Chelčického, ale i podle Komenského, tak by nás čekal náboženský teror...takže jaký český humanismus?

0 0
možnosti
JJ

J32a31n 58J72o77š86t

5. 11. 2013 6:46

Pane Cempírku, jako středoškolský učitel určitě víte kam přišli Cyril a Metoděj a tím si i lehce odvodíte kdo je tím nejstarším slovanským a 4. nejstarším liturgickým národem. Češi to určitě nejsou a Slováci teprve ne.

P.S. A nemůže jim (Slovákům) pomoci pokřivit dějiny ani to, že si postaví sochu Velkomoravského knížete na bratislavský hrad a pod to připíší "prvý slovenský král" !

1 0
možnosti
Foto

já s tou Sněhurkou měl přece jenom pravdu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky